završni rad
Antiestrogeno djelovanje indola iz zelenog lisnatog povrća

Josipa Matuha (2016)
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Odjel za biologiju
Podaci o radu
NaslovAntiestrogeno djelovanje indola iz zelenog lisnatog povrća
AutorJosipa Matuha
Voditelj/MentorValentina Pavić (mentor)
Sažetak rada
Zeleno lisnato povrće skupina je biljaka koja pripada porodici Brassicaceaea. Bogato je indolima, koji su produkt hidrolize glukozinolata. U potencijalno korisne aktivnosti glukozinolata i proizvoda njihove enzimatske hidrolize ubrajaju se antifungalna, antibakterijska, bioherbicidna, biopesticidna, antioksidativna, antimutagena iantikancerogena aktivnost. Indol 3-karbinol i i diindolilmetan (DIM) su ključne bioaktivne molekule zelenog lisnatog povrća. Djeluju kao antiestrogeni, odnosno antagonisti receptora estrogena, na način da blokiraju ili ometaju receptor za estrogen. Induciraju enzim koji pretvara estron u 2-OHE na trošak 16 -OHE, a povećanje omjera 2:16 -hidroksiestrona povezano je sa smanjenjem rizika od raka dojke.
Ključne riječiindol antiestrogeno djelovanje zeleno lisnato povrće
Naslov na drugom jeziku (engleski)Antiestrogenic effects of indoles from green leafy vegetables
Povjerenstvo za obranuValentina Pavić (predsjednik povjerenstva)
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Odjel za biologiju
MjestoOsijek
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaPRIRODNE ZNANOSTI
Biologija
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjpreddiplomski
Naziv studijskog programaBiologija
Akademski / stručni nazivsveučilišni/a prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) biologije
Kratica akademskog / stručnog nazivauniv.bacc.biol.
Vrsta radazavršni rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2016-09-19
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
Green leafy vegetables are a group of plant families Brassicaceaea. They are richin indoles, which are products of hydrolysis of glucosinolates. Potentially useful activities of glucosinolates and products of their enzymatic hydrolysis includes antifungal, antibacterial,bioherbicidal, biopesticidal, antioxidant, anticancer and antimutagenic activity. Indole 3-carbinol and the diindolilmetan (DIM) are a key bioactive molecules of green leafy vegetables. They act as anti estrogens or estrogen receptor antagonists, by blocking orcounteract estrogen receptor.They induce an enzyme that converts estrone in 2 -OHE to cost16 -OHE , and an increase in the ratio of 2:16 -hidroksiestron associated with reduced riskof breast cancer.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)indole antiestrogen action green leafy vegetables
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad u otvorenom pristupu
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:181:451218
PohranioVesna Radman Meic