završni rad
Selen - antioksidans ili prooksidans?

Rebeka Bošnjaković (2016)
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Odjel za biologiju
Podaci o radu
NaslovSelen - antioksidans ili prooksidans?
AutorRebeka Bošnjaković
Voditelj/MentorIvna Štolfa Čamagajevac (mentor)
Sažetak rada
Selen je u tragovima esencijalan mikronutrijent i iznimno je koristan za čovjeka i životinje, no njegova esencijalnost nije dokazana za više biljke. Specifični fiziološki mehanizmi, koji su zaslužni za njegovo pozitivno djelovanje u antioksidacijskoj obrani biljaka još nisu u potpunosti razjašnjeni. Selen ima dvojako djelovanje na biljke; u malim koncentracijama djeluje kao antioksidans, dok u velikim djeluje kao prooksidans. Cilj ovog rada bio je utvrditi kako različiti oblici i koncentracije Se utječu na antioksidacijski sustav, odnosno aktivnosti glutation-reduktaze i katalaze u izdancima pšenice (Triticum aestivum L.) sorte Divana. Pšenica je tretirana trima različitim koncentracijama dva oblika Se (selenit i selenat). Sve koncentracije oba oblika selena nisu aktivirale katalazu.S druge strane, povećanje aktivnosti glutation-reduktaze uzrokovale su samo dvije veće koncentracije selenata, dok je taj efekt izostao kod tretmana selenitom što se može povezati s učinkovitijom mobilnošću selenata u nadzmne dijelove biljke.Dobiveni rezultati mogu poslužiti kao osnova za daljnja istraživanja o učincima viših koncentracija selena na različite komponente antioksidativnog sustava.
Ključne riječiselen oksidacijski stres glutation-reduktaza katalaza Triticum aestivum
Naslov na drugom jeziku (engleski)Selenium -antioxidant or prooxidant?
Povjerenstvo za obranuIvna Štolfa Čamagajevac (predsjednik povjerenstva)
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Odjel za biologiju
MjestoOsijek
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaPRIRODNE ZNANOSTI
Biologija
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjpreddiplomski
Naziv studijskog programaBiologija
Akademski / stručni nazivsveučilišni/a prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) biologije
Kratica akademskog / stručnog nazivauniv.bacc.biol.
Vrsta radazavršni rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2016-09-20
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
As a trace elementselenium is an essential micronutrinet and has important benefits for human and animals, but its essentiality has not been proven yet for higher plants. The specific physiological mechanisms that are responsible for positive effects in plants, primarily in antioxidant defense, have not yet been clarified. Selenium has dual effect on plants, in low concentrations acts as an antioxidant, while in higher concentrations acts as a pro-oxidant. The aim of this study was to determine how different forms and concentrations of selenium influence the antioxidant system, especiallyactivities of glutathione reductase and catalase in the shoots of wheat (Triticum aestivum L.) cv. Divana. Wheat was treated with three different concentrations of two forms of Se (selenite and selenate). All concentrations of both selenium forms did not activate catalase. On the other hand, only the two highest selenate concentrations caused increase in glutathione reductase activity, while selenite did not have such an effect what can be connected with more efficient mobility of selenate in upper parts of plants. Obtained results can serve as a basis for fruther research of the effects of higher selenium concentrations on the various antioxidant systemcomponents.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)selenium oxidative stress glutathione reductase catalase Triticum aestivum
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad u otvorenom pristupu
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:181:256751
PohranioVesna Radman Meic