završni rad
Oksidacijska stabilnost lipida i proteina mišićnog tkiva kokoši Hrvatica iz slobodnog uzgoja

Stjepan Rakitić (2016)
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Odjel za biologiju
Podaci o radu
NaslovOksidacijska stabilnost lipida i proteina mišićnog tkiva kokoši Hrvatica iz slobodnog uzgoja
AutorStjepan Rakitić
Voditelj/MentorValentina Pavić (mentor)
Sažetak rada
Kokoš Hrvatica je izrazito otporna autohtona hrvatska pasmina, prilagođena slobodnom sustavu držanja, koji je u najvećoj mjeri u skladu s dobrobiti i zdravljem životinja. Životinje u slobodnom sustavu držanja imaju veću mišićnu masu i smanjen udio masti zbog mogućnosti slobodnog kretanja i povećane fizičke aktivnosti. Zbog povećane fizičke aktivnosti proizvodi se više slobodnih radikala, te zato dolazi do oksidacije lipida i proteina. Oksidacija lipida i proteina rezultira gubitkom okusa, sastava, čvrstoće, izgleda i hranjive vrijednosti mesa. Dodavanjem antioksidativnih suplemenata prehrani može se poboljšati oksidacijska stabilnost lipida i proteina u mišićnom tkivu.
Ključne riječioksidacijska stabilnost lipidi proteini antioksidansi slobodan uzgoj
Naslov na drugom jeziku (engleski)Oxidation stability of lipids and proteins in muscle tissue of free range raised Hrvatica hens
Povjerenstvo za obranuValentina Pavić (predsjednik povjerenstva)
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Odjel za biologiju
MjestoOsijek
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaPRIRODNE ZNANOSTI
Biologija
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjpreddiplomski
Naziv studijskog programaBiologija
Akademski / stručni nazivsveučilišni/a prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) biologije
Kratica akademskog / stručnog nazivauniv.bacc.biol.
Vrsta radazavršni rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2016-09-21
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
Hrvatica hen is extremely resistant native Croatian breed, and well adapted to free-range farming which is beneficial for its health. Free-range raised animals have a larger muscle mass and reduced fat content due to the possibility of free movement and increased physical activity. The increased physical activity results in a larger production of free radicals, which lead to oxidation of lipids and proteins. Oxidation of lipids and proteins results in loss of taste, composition, rigidity, appearance and nutritional value of the meat. Oxidative stability of lipids and proteins in the muscle tissue can be improved by adding dietary antioxidative supplements.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)oxidative stability lipids proteins antioxidants free-range farming
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad u otvorenom pristupu
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:181:534790
PohranioVesna Radman Meic