završni rad
UTJECAJ RAZLIČITIH NAČINA SKLADIŠTENJA NA ANTIOKSIDACIJSKU AKTIVNOST U VOĆU

Magdalena Matić (2015)
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Odjel za biologiju
Podaci o radu
NaslovUTJECAJ RAZLIČITIH NAČINA SKLADIŠTENJA NA ANTIOKSIDACIJSKU AKTIVNOST U VOĆU
AutorMagdalena Matić
Voditelj/MentorIvna Štolfa Čamagajevac (mentor)
Sažetak rada
Voće je važan izvor prirodnih antioksidansa koji blagotvorno djeluju na ljudsko zdravlje. Fenolni spojevi i askorbinska kiselina značajno doprinose antioksidacijskoj aktivnosti voća. Kvaliteta i nutritivna vrijednost voća smanjuje se tijekom skladištenja, no različiti tretmani kao što su otopina salicilne kiseline, ozon, metil-jasmonat i UV-C zračenje mogu očuvati kvalitetu voća i antioksidacijsku aktivnost.
Ključne riječivoće skladištenje askorbinska kiselina fenolni spojevi antioksidacijska aktivnost
Naslov na drugom jeziku (engleski)INFLUENCE OF DIFFERENT POSTHARVEST TREATMENTS ON FRUIT ANTIOXIDANT ACTIVITY
Povjerenstvo za obranuIvna Štolfa Čamagajevac (predsjednik povjerenstva)
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Odjel za biologiju
MjestoOsijek
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaPRIRODNE ZNANOSTI
Biologija
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjpreddiplomski
Naziv studijskog programaBiologija
Akademski / stručni nazivsveučilišni/a prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) biologije
Kratica akademskog / stručnog nazivauniv.bacc.biol.
Vrsta radazavršni rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2015-09-28
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
Fruits are very important source of natural antioxidants that has a beneficial effect on the human health. Phenolic compounds and ascorbic acid contribute significantly to the antioxidant activity of fruits. Quality and nutritional value of fruits is reduced during storage, but treatments like salicylic acid, ozone, methyl jasmonate and ultraviolet radiation can preserve quality and antioxidant capacity of fruits.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)fruit storage ascorbic acid phenols antioxidant capacity
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad u otvorenom pristupu
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:181:576422
PohranioVesna Radman Meic