Naslov | Regionalna obilježja poljoprivrede u Republici Hrvatskoj |
Autor | Ana Lucić |
Voditelj/Mentor | Boris Crnković (mentor)
|
Sažetak rada | Poljoprivreda je sustavni proces proizvodnje tvari za čovjekovu prehranu i za ishranu životinja te ostalih tvari kroz uzgajanje biljaka i životinja. Ona spada među najstarije ljudske djelatnosti i budući je starija od bilo kojeg pisanog dokumenta nije moguće
ustanoviti kada je nastala, prema ostacima i arheloškim nalazima može se reći u razdoblju od 10.000 do 7.000 pr. Kr.
Raznoliki tipovi klime, reljefa i tla u Hrvatskoj omogućuju proizvodnju širokog asortimana poljoprivrednih proizvoda, od ratarskih i industrijskih usjeva pa sve do vinograda te kontinentalnog i mediteranskog voća i povrća. Poljoprivrednu raznolikost ne smijemo promatrati kao prepreku u razvoju nego kao konkurentsku prednost. Hrvatska ima dugu poljoprivrednu tradiciju te autohtone proizvode koji su postali prepoznati i u drugim državama. Budući ima prirodnu raznolikost Hrvatska ima tri poljoprivredne regije tj. osnovne prirodne cjeline: Panonsku, Jadransku i Gorsku. Značajne promjene se počinju događati nakon ulaska Republike Hrvatske u članstvo zemalja Europske unije. Stanje poljoprivrede Republike Hrvatske je sve lošije te izbirljivi zahtjevi potrošača i strogi standardi u proizvodnji, su dodatni teret s kojim se naši proizvođači susreću u EU. Također su nam na raspolaganju velika sredstva iz poljoprivrednog fonda, a na državi je da dokaže da ih zna iskoristiti kako bi time učinila veliki korak prema svjetlijoj i nadasve produktivnijoj poljopriprivrednoj proizvodnji. |
Ključne riječi | Poljoprivreda obilježja regionalizacija |
Naslov na drugom jeziku (engleski) | REGIONAL FEATURES OF CROATIAN AGRICULTURE |
Povjerenstvo za obranu | Boris Crnković (predsjednik povjerenstva) Željko Požega (član povjerenstva) Jerko Glavaš (član povjerenstva)
|
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanj | Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku Ekonomski fakultet u Osijeku |
Ustrojstvena jedinica niže razine | Katedra za nacionalnu i međunarodnu ekonomiju |
Mjesto | Osijek |
Država obrane | Hrvatska |
Znanstveno područje, polje, grana | DRUŠTVENE ZNANOSTI Ekonomija Mikroekonomija
|
Vrsta studija | sveučilišni |
Stupanj | preddiplomski |
Naziv studijskog programa | Poslovna informatika |
Akademski / stručni naziv | sveučilišni/a prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) ekonomije |
Kratica akademskog / stručnog naziva | univ. bacc. oec. |
Vrsta rada | završni rad |
Jezik | hrvatski |
Datum obrane | 2017-09-18 |
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski) | Agriculture or farming is the cultivation and breeding of animals, plants and other products used to sustain and enhance human life. It is one of the oldest human activities and since it is older than any written document it can not be established
when it was created. Archaelogical finds, by the remains, that it can be in the period of 10, 000 to 7,000 BC. Cr. Various types of climate, relief and soil in Croatia enable the production of wide range of agricultural products, ranging from agricultural and industrial crops to vineyards, continental and Mediterranean fruits and vegetables. Agricultural diversity should not be perceived as an obstacle to development bus as a competitive advantage. Croatia has a long agricultural tradition and indigenous products that have become reconized in other countries. Since it has a natural diversity, Croatia has three agricultural regions, namely the basic natural entities: Pannonian, Mountainous, and Adriatic. Significant changes are beginning to occur after the accession of the Republic of Croatia to the EU member countries. The state of agriculture of the Republic of Croatia is becoming increasingly poorer, and more choosy requirements of consumers and strict production standards are and additional burden that our producers face in the EU. We also have large funds available from the
agricultural fund, and it is on the state to prove that she can use them to make a big step towards to lighter and more productive agricultural production. |
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski) | agriculture features regionalization |
Vrsta resursa | tekst |
Prava pristupa | Rad dostupan samo djelatnicima i studentima matične ustanove |
Uvjeti korištenja rada |  |
URN:NBN | https://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:145:964689 |
Pohranio | Gordana Kradijan |