završni rad
Jestive gljive Istočne Hrvatske

Ana Kolar (2016)
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Odjel za biologiju
Podaci o radu
NaslovJestive gljive Istočne Hrvatske
AutorAna Kolar
Voditelj/MentorFilip Stević (mentor)
Sažetak rada
Istočna Hrvatska obiluje velikim brojem jestivih i otrovnih vrsta gljiva, ponajviše iz razloga što je u ovom dijelu Hrvatske velik broj netaknutih šuma, polja i livada. Na ovom se području od davnina gljive skupljaju i suše u svrhu prehrane, a također je zabilježena njihova upotreba u ljekovite svrhe. Pretpostavlja se da u Hrvatskoj živi oko 20 000 vrsta gljiva, no za sada je zabilježeno oko 4 500 vrsta, a točan broj nije utvrđen ni za Istočnu Hrvatsku. U ovom radu je dan pregled i opis jestivih gljiva Istočne Hrvatske, a najpoznatije i najznačajnije za ovo područje su vrganji, sunčanica, poljska pečurka, hrastovača, bukovača, mliječnica i lisičarka.
Ključne riječijestivost Istočna Hrvatska uzgoj ljekovitost
Naslov na drugom jeziku (engleski)Edible mushrooms of Eastern Croatia
Povjerenstvo za obranuFilip Stević (predsjednik povjerenstva)
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Odjel za biologiju
MjestoOsijek
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaPRIRODNE ZNANOSTI
Biologija
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjpreddiplomski
Naziv studijskog programaBiologija
Akademski / stručni nazivsveučilišni/a prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) biologije
Kratica akademskog / stručnog nazivauniv.bacc.biol.
Vrsta radazavršni rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2016-09-19
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
Eastern Croatia abounds with various types of mushrooms, from toxic to edible, mostly because this part of Croatia has a large number of intact forests, open fields and meadows. Since ancient times, they were gathered and dried for food, and they were also notable for their healing properties. It is assumed that in Croatia lives about 20 000 species of mushrooms, but until now only around 4 500 species have been estimated and the exact number is not yet recorded even for Eastern Croatia. This paper presents an overview and description of edible mushrooms of Eastern Croatia, most renowned of which are boletes, parasol mushroom, field mushroom, spindleshank, oyster mushroom, milk-cap and chanterelle.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)edibility Eastern Croatia cultivation curative properties
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad u otvorenom pristupu
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:181:311867
PohranioVesna Radman Meic