undergraduate thesis
Antioksidacijska aktivnost polifenolnih spojeva u sokovima

Kristina Forgić (ud. Kovač) (2012)
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Odjel za kemiju
Metadata
TitleAntioksidacijska aktivnost polifenolnih spojeva u sokovima
AuthorKristina Forgić (ud. Kovač)
Mentor(s)Spomenka Kovač (thesis advisor)
Valentina Bušić (thesis advisor)
Abstract
Flavonoidi u posljednje vrijeme privlače puno pozornosti zbog svoje antioksidacijske i antiradikalske aktivnosti. Zbog toga su zanimljivi u prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Zadatak ovog rada je opisati i objasniti polifenolne spojeve i njihovu antioksidacijsku aktivnost u sokovima. Djelotvornost polifenolnih spojeva, kao hvatača slobodnih radikala, uvjetovan je rasporedom slobodnih hidroksilnih skupina na flavonoidnoj jezgri. OdreĎen je sadržaj polifenolnih spojeva i njihova antioksidacijska aktivnost u voću, njihovim džemovima i svježim i uskladištenim voćnim sokovima. Dokazano je i sinergističko djelovanje vitamina C i polifenola.
Keywordspolyphenols antioxidants antioxidant activity fruit juice fruit jam
GranterSveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Odjel za kemiju
PlaceOsijek
StateCroatia
Scientific field, discipline, subdisciplineNATURAL SCIENCES
Chemistry
Study programme typeuniversity
Study levelundergraduate
Study programmeChemistry
Academic title abbreviationuniv. bacc. chem.
Genreundergraduate thesis
Language Croatian
Defense date2012
Parallel abstract (English)
Flavonoids recently attracted much attention due to their antioxidant and antiradical activity. Because they are interesting in the food and pharmaceutical industries. The task of this paper is to describe and explain polyphenolic compounds and their antioxidant activity in the juices. Effectiveness of polyphenolic compounds, free radical scavengers, is determined by the schedule of free hydroxyl groups on flavonoids core. The contents of polyphenolic compounds and their antioxidant activity in fruits, their jams and fresh fruit juices and stored. It's proved a synergistic action of vitamin C and polyphenolic compound.
Parallel keywords (Croatian)polifenoli antioksidansi antioksidacijska aktivnost voćni sok voćni džem
Resource typetext
Access conditionOpen access
Terms of usehttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:182:273539
CommitterSanda Hasenay