undergraduate thesis
Analiza poslovanja i financijskog stanja na primjeru trgovačkog društva ERSTE GROUP CARD PROCESSOR d.o.o. Zagreb (prije MBU d.o.o.) za razdoblje 2009.-2013.

Siniša Jembrih (2017)
Josip Juraj Strossmayer University of Osijek
Faculty of Economics in Osijek
Metadata
TitleAnaliza poslovanja i financijskog stanja na primjeru trgovačkog društva ERSTE GROUP CARD PROCESSOR d.o.o. Zagreb (prije MBU d.o.o.) za razdoblje 2009.-2013.
AuthorSiniša Jembrih
Mentor(s)Blaženka Hadrović Zekić (thesis advisor)
Abstract
Ovaj završni rad biti će definiran na temu „Analiza poslovanja i financijskog stanja na primjeru trgovačkog društva ERSTE GROUP CARD PROCESSOR D.O.O. ZAGREB ( prije MBU d.o.o.) za razdoblje od 2009-2013. godine. Međunarodni standardi primjenjuju su u Hrvatskoj od 1993. godine. Oni obuhvaćaju Međunarodne računovodstvene standarde (MRS), njihove dopune i povezana tumačenja te Međunarodne standarde financijskog izvještavanja (MSFI), njihove dopune i povezana tumačenja, koji su utvrđeni od Europske komisije i objavljeni u službenom listu Europske unije. Međunarodni standardi financijskog izvještavanja/Međunarodni računovodstveni standardi se prevode, objavljuju i tumače na temelju odluke Odbora za standarde financijskog izvještavanja. Može se reći da Financijski izvještaji predstavljaju sliku poduzeća izraženu u novčanim jedinicama. Njihov cilj je pružiti informacije o financijskom položaju, uspješnosti poslovanja i promjenama financijskog položaja subjekta. Financijska analiza je skup tehnika za pretvaranje podataka iz financijskih izvještaja u informacije relevantne za upravljanje. Usmjerena je na dio računovodstvenih informacija iz financijskih izvještaja. Analiza financijskih izvještaja predstavlja proces utvrđivanja značajnih poslovnih, posebice financijskih obilježja društva koji proizlaze iz podataka i informacija računovodstveno-informacijskog sustava unesenih u izvještaje. Pritom se rabi više raznovrsnih financijskih indikatora-pokazatelja koji ukazuju na dobru, lošu ili prosječnu uspješnost društva. Da bi se donio takav sud, potrebno je utvrditi osnovicu komparacije. To mogu biti subjektivno utvrđeni standardi temeljeni na iskustvu analitičara, pokazatelji odabrane grupe sličnih društva iste grane kojoj društvo pripada, javno objavljeni pokazatelji, standardni ili prosječni pokazatelji koje objavljuju lokalne ili nacionalne asocijacije, te teorijske i u praksi prihvaćene granične vrijednosti pojedinih pokazatelja. Analiza se sastoji od primjene određenih analitičkih pravila i tehnika u promatranju financijskih izvještaja, odnosno podataka i informacija koje su u njima objavljene, a koje izražavaju stanja i kretanja u financijskom poslovanju društva. Ovom analizom izvještaji postaju pouzdaniji i informativniji.
Committee MembersBlaženka Hadrović Zekić (committee chairperson)
Ivan Kristek (committee member)
Jerko Glavaš (committee member)
GranterJosip Juraj Strossmayer University of Osijek
Faculty of Economics in Osijek
PlaceOsijek
StateCroatia
Scientific field, discipline, subdisciplineSOCIAL SCIENCES
Economics
Accounting
Study programme typeprofessional
Study levelundergraduate
Study programmeprofessional study accounting
Academic title abbreviationbacc. oec.
Genreundergraduate thesis
Language Croatian
Defense date2017-03-10
Parallel keywords (Croatian)analiza poslovanja financijski izvještaji međunarodni računovodstveni standardi
Resource typetext
Access conditionAccess restricted to students and staff of home institution
Terms of usehttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
NoteZa sažetak korišten uvod iz rada, ključne riječi izdvojio knjižničar
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:145:582051
CommitterGordana Kradijan